»

Tabungan :)

Followers

Friday, February 18, 2011

Resepi Cheese Cake

Majoriti suka makan cheese cake kan! kalau yang ready made memang mahal sebab berpatutan ngan kos pembuatannya. Maka, cuba jugak belajar2 buat cheese cake ni, cari resepi di internet, banyak sangat cara dan sukatan, jadi, edit mana yg patut. Malangnya, hubby n anak2 tak suka..semua lidah jawa..hehehe. lepas tu memang malas nak buat lagi kan, buat apa kalau tak suka. Baru-baru ni ex-schoolmate- Eliana Yusof ada share resepi cheese cake kat facebook dia, yang peliknya dia pakai tepung optima, lain sikit dari apa yang pernah aku buat dulu.. nak jugak cuba resepi kawanku ni. lagi satu jimat sikit resepi dr dia ni sebab tak pakai banyak creame cheese phildephia. Masa taip post ni belum cuba lagi, tunggu mood baik dan rajin..


BAHAN-BAHAN..

3 biji telur [saiz besar]
250gm tepung optima
2 sudu minyak masak

1 ketul [250gm] creame cheese phildephia
1/2 tin susu pekat yang saiz tinggi [manis ikut suka sebenarnya..:D]

1 ketul cheedar cheese, diparut [kalau nak kurangkan pun ikut suka]

CARA

1. pukul telur sampai kembang
2. masukkan tepung optima, pukul sampai putih krim [sebati]
3. masukkan minyak...pukul bagi rata
4. adunan di bahagi kepada dua dan di masukkan ke dalam loyang yang telah dialas kertas minyak [oles dengan minyak jer pun ok..huhuhu]... atau kalau nak bakar sebagai satu adunan pun boleh.
5. bakar selama 15-20 minit [hingga masak] dengan suhu 250 darjah celcius [ovenku, 180 darjah celcius ajer].. kalau atasnya macam hangus atau coklat hanya buang lapisan atas tu sahaja..
6. ketepi dan sejukkan sebentar [suhu bilik jer..bukan peti ais.. :D]...

Sambil tu...

7. pukul creame cheese dengan susu pekat sehingga menjadi creame dan tidak ber ketul2.

8. mulakan menghias... 1 bahagian kek disapukan dengan 1/3 daripada creame cheese bersusu tadi...
9. kemudian letakkan kek B, sapu baki creame cheese bersusu tadi di keseluruhan kek...atas, tepi..sehingga menutupi keselurahan kek...[bg yang bakar satu adunan..kek masih boleh dibahagi dua stlh msak..atau pun..sapu ajer keseluruhan kek dgn creame cheese bersusu tu..:D.. rasanya lg sedap klu berlayer sbb rasanya sekata...]
10. taburkan parutan cheedar di keseluruhan kek.

2 comments:

Sharinginfoz

sedapnya makan cheese cake, lama gak tak makan benda alah ni

Sweetmanis

cuba la resepi ni kalau rajin heheh

Post a Comment